שימוש בטלפון בזמן נהיגה נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר כיום. יש עלייה מתמדת במספר תאונות הדרכים שנגרמות עקב שימוש בטלפון בזמן נהיגה ולכן משטרת ישראל גם הוסיפה אמצעים חדשים לאיתור נהגים שמדברים בטלפון בעת נהיגה וגם הענישה הוחמרה. למרות כל זאת יש מקרים בהם ניתן לצאת ללא עונש לאחר שנתפסים בעת שימוש בטלפון בנהיגה.
העלייה החדה בתאונות הדרכים בשנים האחרונות נובעת מכמה סיבות, חלקן בשל אי ציות לתמרורים או עבירות מהירות, אך לאיש אין ספק שסיבה אחת בולטת מעל כולן, ומדובר כמובן על שימוש בטלפון בזמן נהיגה.
הטלפון כבר לא משמש אותנו רק להוצאה או קבלה של שיחות אלא גם לפעילות ברשתות חברתיות, צפייה בסרטונים וניהול התכתבויות בתוכנות מסרים שונות. כל אלו מסיחים את הריכוז בזמן נהיגה, גם אם עומדים ברמזור או בפקק איטי והדבר מוביל לתאונות רבות בכל חלקי הארץ.
משטרת ישראל ומערכת המשפט בישראל מודעים היטב למצב ולכן שימוש בטלפון בזמן נהיגה נחשבת עבירת תנועה מהחמורות שיש כיום והענישה על כך בהתאם. לא רק שהמשטרה הוסיפה מצלמות מיוחדות לזיהוי ותיעוד נהגים שעושים שימוש בטלפון וגם הוסיפה לכך סיירת אופנוענים שנועדה לאתר כאלו, אלא גם העונשים הפכו יקרים וקשים יותר.
מה החוק אומר ביחס לשימוש בטלפון בזמן נהיגה?
החוק מכסה את הנושא מכל הכיוונים באופן ישיר או באופן עקיף.
- על פי תקנה 21(ג) – נהיגה חייבת להיות בריכוז ותוך מתן תשומת לב לנהיגה, לרכב ולסביבה.
- על פי סעיף 28(א) – בעת נהיגה על הנהג להחזיק בידיו רק את ההגה למעט מקרים הקשורים לשמירה על חוקי התנועה.
- על פי סעיף 28(ב)(1) – חל איסור על קריאת מסרונים בזמן נהיגה ומותר לדבר בטלפון רק באמצעות דיבורית.
איזו ענישה יש על שימוש בטלפון בזמן נהיגה?
הענישה הוחמרה בשנים האחרונות וכיום היא כוללת קנס כספי גבוה של 1000 ₪ וצבירת נקודות רבות שמקרבות את הנהג במהירות לחובה של קורס נהיגה מונעת. נהגים חדשים וותיקים זהים מבחינה זאת מבחינת החוק, אם כי עבור נהגים חדשים מדובר בצבירת נקודות משמעותית יותר כיוון שהרף שלהם לקורס נמוך יותר.
האם ניתן לבטל דו"ח על נהיגה בזמן שימוש בטלפון?
למרות שבמרבית המקרים קשה לבטל דוח שכזה, הרי שיש מקרים בהם ניתן להציג ספק אם אכן אחזתם בטלפון שלכם בזמן נהיגה. במידה והדבר משמעותי עבורכם, כדאי לשכור עורך דין תעבורה כדי שיבחן את הדוח המשטרתי או צילומים שאולי וישנם וייעץ לכם מה ניתן לעשות והאם יש סיכוי לבטל את הדו"ח או את צבירת הנקודות שלו.
במידה ואתם עוסקים בנהיגה לפרנסתכם, ייתכן ובית המשפט יסכים לבוא לקראתכם וגם אם יהיו הוכחות לעבירה שביצעתם ייתכן ויותיר את הקנס הכספי אך הנקודות יבוטלו, בעיקר אם הרקורד שלכם לאחור הוא נקי מבחינת עבירות תנועה. כל מקרה לגופו של עניין וזאת יודע לנתח מראש רק עורך דין תעבורה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מעניק שירותי ייעוץ, ייצוג והגנה משפטית לחשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות תעבורה החל משימוש בטלפון בזמן נהיגה ועד נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים.