בכל מקום יש הגדרה ברורה של שעות עבודה הנדרשות מהעובד מדי חודש. עבור כל שעה שכזאת הוא מקבל שכר כפי שהוסכם מול המעסיק. כאשר העובד נדרש לעבוד מעבר לשעות העבודה הרגילות הללו, הוא זכאי לקבל תשלום עבור שעות עבודה נוספות בעלות גבוהה יותר לכל שעה נוספת או להגיע עם המעסיק על הסכם תשלום גלובאלי עבור שעות נוספות שחלים עליו כמה תנאים על פי חוק.
החוק בישראל שעוסק בשעות עבודה ומנוחה לעובדים קובע שיש לשלם תשלום מיוחד עבור שעות נוספות של עובד. עובד בעבודה של 5 ימים בשבוע יעבוד עד 9 שעות עבודה מדי יום (בעיגול מעלה) ומעבר לכך כל שעה תיחשב שעת עבודה נוספת ואילו במקרה של עבודה לאורך 6 ימים בשבוע החישוב יהיה על פי 8 שעות עבודה בימים ראשון עד חמישי ועד 7 שעות עבודה ביום שישי. מעבר לכך כל שעה תיחשב שעת עבודה נוספת.
התשלום עבור שעות עבודה נוספות יכול להתבצע בשתי צורות:
- גמול שעות נוספות – תשלום זה מחושב כך שלכל אחת מהשעתיים הנוספות יש לשלם לעובד 125% משכר עבודה רגילה ועבור כל שעת עבודה נוספת מעבר לכך הוא זכאי לקבל 150% עבור כל שעת עבודה.
- תשלום גלובאלי עבור שעות נוספות – האפשרות הזאת רלוונטית למקומות עבודה שבאופן קבוע יש בהם דרישה של שעות נוספות בהיקף פחות או יותר זהה מדי חודש. יש תנאים שונים להסכם תשלום גלובאלי לשעות נוספות אך הבסיס לו הוא שיהיה ציון השעות הנוספות הממוצעות הצפויות מדי חודש והשכר עבורן. חריגה באופן מוגזם מהיקף השעות הזה לטובת המעסיק תיחשב להפרה של ההסכם.
חשוב לציין שמוחרגים מחישוב שעות נוספות שכאלו עובדים בתחומים ספציפיים כמו שוטרים, עובדים במשרת אמון, עובדים שלא ניתן לפקח במדויק על שעות העודה שלהם וכדומה.
מה קורה במקרים בהם המעסיק איננו משלם שעות נוספות?
במרבית המקרים המעסיק מעריך את שעות העבודה הנוספות של העובד וישלם לו עבור שעות נוספות, אך כמובן שיש מעסיקים שבוחרים להתעלם מכך.
במקרים הללו לעתים יש קושי לעובד לתבוע את הזכויות שלו, בעיקר אם פנה למעסיק ונענה בסירוב לתשלום של שעות נוספות עבור העבודה שלו בעסק. יש תמיד את החשש שיפוטר מהעבודה או יקבל הרעה בתנאי ההעסקה שלו אם יעמוד על הדרישה שלו או ינקוט בתביעה נגד המעסיק.
החוק מגן על העובדים גם במצב שכזה ולכן שמורה לכל עובד הזכות לתבוע את המעסיק שלו בעניין אי תשלום שעות נוספות עד 7 שנים לאחר שסיים את העבודה אצל אותו המעסיק. כמובן שתהיה עליו חובת ההוכחה שעבד שעות נוספות ולכן כדאי לתעד את דו"חות שעון הנוכחות בעבודה ולשמור אותן גם לאחר סיום העבודה.
החוק נוגע לכמה סוגיות נוספות בעניין אי תשלום שעות נוספות ולכן במקרה שאתם חושבים שהמעסיק ניצל אתכם בעניין זה, כדאי מאוד לפנות לשירותי משרד עורכי דין לדיני עבודה בחיפה, ברמת גן או כל מקום אחר ולבדוק את האפשרויות המשפטיות שעומדות לפניכם. לעתים מדובר בזכות לתביעת פיצויים בסכום של עשרות עד מאות אלפי שקלים.
המאמר שלפניך נכתב ע"י צוות האתר המשפטי "חוק וסדר" אשר מהווה אינדקס של עורכי דין בקריות.