עריכת ייפוי כוח מתמשך היא מהלך מבורך שמומלץ לכל אדם לבצע למען עצמו. המסמך הזה מגדיר מי ידאג לענייניו של אותו האדם כשהוא לא יוכל לעשות זאת מכל סיבה שהיא (תאונה, שבץ, דמנציה וכו') וגם איך ינוהלו ענייניו כפי שביקש זאת מבעוד מועד במסמך המשפטי. לא רבים יודעים אך ניתן לבטל ייפוי כוח מתמשך לפני או אחרי שהוא נכנס לתוקף וזאת בכמה דרכים שונות ובהתאם לנסיבות.
לפני מספר שנים נכנס לתוקף תיקון לחוק האפוטרופסות במטרה לאפשר לכל מי שרוצים בכך לקבוע מראש מי ינהל את העניינים שלהם (אישי, רכושי או רפואי) במידה והם לא יוכלו לעשות זאת בכוחות עצמם. כמו כן יש אפשרות לקבוע מראש תנאים שונים לטיפול בעניינים הללו בהתאם לרצונו של מייפה הכוח.
עריכת ייפוי כוח מתמשך, המסמך המשפטי המדובר, הוא ללא ספק מהפכה של ממש בנושא אפוטרופסות עבור כל מי שלפתע זקוקים לכך ואולי יפתיע הדבר, אך רבים ממי שבוחרים לערוך את המסמך הזה הם לא פנסיונרים אלא בעלי משפחות צעירים יחסית בשנות ה 30-40-50 לחייהם.
הסיבה לפופולאריות שצבר מסמך זה, טמונה בכך שהוא מעניק בטחון בקשר לניהול העניינים הללו עבור מייפה הכוח מרגע שהמסמך נחתם ונכנס לתוקף ועד למצב שהוגדר ובו עושים בו שימוש. כלומר גם אם ערכתם את המסמך הזה בגיל 30, אין לכם מה לעסוק בו יותר גם עד גיל 78 במידה ואז יהיה צורך לעשות בו שימוש. כמובן שלאורך השנים תוכלו לבקש לעדכן את המסמך או לבטל אותו על פי שיקול הדעת שלכם וכל עוד אתם כשירים לכך וצלולים בראשכם.
איך מבטלים מסמך ייפוי כוח מתמשך?
נקדים ונציין שלא כל המקרים זהים ולכן תמיד כדאי לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין ייפוי כוח מתמשך שיכול להתייחס ספציפית לעניין שמובא לפניו, אך יש לדעת על כמה תנאים מקדימים לביטול מסמך ייפוי כוח מתמשך.
התנאים הנחוצים לצורך ביטול ייפוי כוח מתמשך הם:
- ניתן לבטל ייפוי כוח מתמשך לפני ואחרי כניסתו לתוקף.
- למייפה הכוח יש אפשרות לקבוע מראש שלא תהיה לו אפשרות לבטל את ייפוי הכוח בעתיד, אם נכנס לתוקף, אלא אם בית המשפט מאשר זאת.
- בקשת ביטול לבית המשפט יכולים להגיש רק היועץ המשפטי לממשלה, קרובים או ידידים של מייפה הכוח ובמקרים נדירים יותר יוזמה של בית המשפט עצמו.
איך מתנהל הליך ביטול ייפויי כוח מתמשך?
הביטול אפשרי על ידי מייפה הכוח (הממנה) או בית המשפט. תלוי בסיטואציה ובתזמון הביטול.
ביטול ייפוי כוח מתמשך ע"י הממנה טרם נכנס לתוקף:
- הממנה צריך ליידע על הביטול את הממונה (מיופה הכוח).
- הממנה יודיע על הביטול לאפוטרופוס הכללי בהתייצבות אישית במשרדים או באופן מקוון.
הביטול ייכנס לתוקף מרגע ההודעה למיופה הכוח.
אפשרות של ביטול ייפוי כוח מתמשך ע"י בית המשפט לאחר שנכנס לתוקף:
- בית המשפט מוצא שמיופה הכוח איננו מקיים את הסמכויות שניתנו לו בייפוי הכוח או איננו פועל לפי רצונו של מייפה הכוח וגורם לו נזק בשל כך.
- בית המשפט מגלה או מעלה חשד שייפוי הכוח נעשה במרמה, הונאה או הפעלת לחץ ושכנוע על מייפה הכוח.
- כאשר האדם מייפה הכוח חוזר בו מהמסך ומהסעיף בו הוא מבקש שאם יחזור בו אין לבטל את ייפוי הכוח.
- על פי דעת בית המשפט שיש למנות אפוטרופוס שאיננו מיופה הכוח שמצוין במסמך.
את הבקשות לבית המשפט יכולים להגיש מי שציינו קודם לכן: היועץ המשפטי לממשלה, חבריו או קרוביו של מייפה הכוח.
לסיכום, מחיר מומלץ לייפוי כוח מתמשך הוא בד"כ 3500-7000 ₪ ואילו ביטול ייפוי כוח מתמשך עולה בטווח נמוך יותר ומשתנה בין כל מקרה אחד לאחר. לרוב העלות תהיה בסכום של 1000-2000 ₪, על פי מורכבות המצב.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין ייפוי כוח מתמשך ברמת גן אשר מעניק מגוון רחב של שירותים משפטיים לעריכת ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון עד בית הלקוח בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962.