אחת הנישות הכי מבלבלות היא זאת של ספרי ילדים. כמעט כל הורה שממציא מהדמיון שלו סיפור כדי להרדים את הילד או להעביר איתו חצי שעה של שקט, חושב לפתע שהסיפור הזה אכן מיוחד ומוצלח וכדאי מאוד להעביר אותו מהראש לדף לטובת כל שאר הילדים במדינה. המציאות היא מעט שונה ומורכבת יותר, ומי שורצים באמת לעשות זאת צריכים להתנהל נכון כדי להגשים את החלום.
הילד מסרב לקרוא שוב פעם את הספרים שאתם רגילים לקורא לו שוב ושוב ורוצה עכשיו סיפור חדש. הבעיה היא שאין לכם דרך למצוא עבורו סיפור ילדים חדש ואתם מחליטים להמציא סיפור. אולי זה מפתיע אתכם, אבל הסיפור הדי מוזר שזה עתה סיפרתם לו הצליח להרדים אותו או לגרום לו לעניין רב.
אתם אולי מקריאים לו שוב את הסיפור כי הוא מבקש את הסיפור מהלילה הקודם או אפילו אולי סיפרתם את הסיפור לילד נוסף שהתארח אצלכם וגם הוא מצא בו עניין. זהו, עכשיו אתם בטח חושבים שעליתם על משהו. מבחינתכם הסיפור הזה יכול לעבור כמה ליטושים ולהפוך ללהיט עולמי או לכל הפחות כזה שכל ילד בישראל ישמח לקורא גם כן.
טוב, בואו נעצור את ההתלהבות רגע. אתם לא לבד. המקרים הללו חוזרים על עצמם באלפים מדי יום בישראל וצר לנו להשבית שמחות אבל 99 אחוז מהסיפורים הללו לא יתקדמו לשום מקום ובטח לא להוצאה לאור או אפילו לשלב של הדפסת ספרים בודדים. הם יישארו קטע חמוד בינכם ובן הילד שלכם (וזה נפלא לכשעצמו כמובן).
איך כותבים ספר ילדים ראשון?
אם אתם מעט שונים מכל האחרים ואתם כן רוצים לקחת את הסיפור שזה עתה המצאתם שלב אחד קדימה אז עליכם לענות ראשית כל על כמה שאלות עוד לפני שתכתבו ותערכו את הספר עצמו.
שאלות חשובות לפני כתיבת ספר ראשון:
- לאיזה גיל הספר שלכם פונה? (יש הבדל משמעותי בין ילדים בגיל 3 או 5)
- האם הספר מיועד ללימוד קריאה ,לקריאה עצמית של הילד או הקראה של ההורה?
- אתם רוצים ספר עם חריזה או לא?
- האם הספר יהיה עם הומור שמדבר לילדים או בלי?
- האם יש מסר חינוכי בספר או לא? (ספר שמלמד על צחצוח שיניים או סתם לשם כיף)
- מי הגיבור של הספר והאם זה בעל משמעות לסיפור? (בן, בת, חיה, חייזר וכן הלאה)
יש כמה שאלות נוספות שניתן להעלות, אך אלו ללא ספק הנפוצות ביותר שכדאי לענות עליהן לפני תחילת הכתיבה בפועל.
מה כללי היסוד לכתיבת ספר ילדים?
אז עניתם על השאלות ואפילו שפצרתם את הסיפור שלכם (בראש כרגע…). עכשיו מגיע השלב של הכתיבה עצמה. יש כמה כללי יסוד לכתיבת ספר בכלל וספר ילדים בפרט וכדאי שתכירו אותם.
כללי יסוד לכתיבת ספר ילדים:
- תקראו ספרי ילדים – אולי זה מעט מוזר אבל אם אתם יודיעם מי קהל היעד, מה הסגנון וכל התשובות האחרות שיש לכם על השאלות מקודם לכן, כדאי שתקראו לפחות 10 ספרים מאותו הסגנון כדי "לקחת רעיונות" מהספרים שמצאו חן בעינכם ואתם חושבים שהם מוצלחים.
- תנו להם עניין – ילדים חייבים גירוי ועניין כל הזמן ולכן אל תכתבו ספר עם עמודים "משעממים" או כאלו שלא ממש תורמים לעלילה. אתם חייבים כל הזמן ליצור עניין ולרתק את הילדים לספר כדי שלא יאבדו ריכוז או את החשק לקרוא את הספר עד סופו.
- צרו לילדים חיבור לסיפור – ילדים עוברים שלבים מורכבים מאוד בחיים שלהם בכל שנה מחדש. תנו להם את ההרגשה שהם יכולים להיות הגיבור של הספר או אחת הדמויות המעניינות שיש בו. תנו להם אפשרות לראות שאותה הדמות עוברת אתגרים או קשיים אבל היא מתמודדת איתם בדרך כזאת או אחרת בהצלחה.
- אל תתנשאו מעליהם – הילדים רוצים ליהנות מהסיפור ולא להרגיש מזלזלים בהם או מנסים בכוח לחנך אותם. אם אתם רוצים להעביר מסר, תחשבו איך לעשות זאת בצורה "חכמה" שתתקבל בפתיחות על ידי הילדים. יש להם מספיק מאבקים של חינוך מול ההורים או המחנכים שלהם וכדומה. הם רוצים ליהנות מהספר.
אנו מקווים שהטיפים הללו יעזרו לכם לכתוב ספר ילדים ראשון מוצלח שגם תזכו להוציא אותו לאור. יש היום כמה ערוצים של הדפסת ספרים בזול ובכמויות קטנות שמתאימים לסופרים מתחילים וכדאי לבדוק היטב לפני שמחליטים עם מי ואיך.
המאמר הזה נכתב ע"י מנהל אתר booksprinting.co.il המספק שירות של הדפסת ספרים בכמויות קטנות לסופרים מתחילים שזה עתה סיימו לכתוב את הספר הראשון שלהם.