עובד אשר מוזמן לשימוע לפני פיטורים מקבל פרק זמן קצר של יומיים שלושה לכל היותר בד"כ, כדי להתכונן לשיחת השימוע ולהציג בה את הטענות שלו כדי שיוכל להמשיך לעבוד במקום העבודה או למצוא פסול בסיבה לפיטורים שלו. מומלץ במקרים רבים לקבל יעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה לפני שיחת שימוע שכזאת ולהגיע אליה מוכן כראוי.
עובד שמקבל זימון לשימוע לפני פיטורים, לא תמיד מבין את המהות של העניין ואת הזכויות העומדות בפניו לפני השימוע, במהלכו ולאחריו. חלק מהעובדים גם אינם מגיעים מוכנים לשימוע ופוגעים בעצמם במהלך המעמד הזה ובאפשרויות שלהם לאחר מכן.
מהו שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים הוא תהליך שנקבע לטובת העובדים השכירים בישראל. המטרה של עריכת שימוע לפני פיטורים היא כדי למנוע תחושה של העובדים שיש "חבר מעל צווארם" ושהמעסיק יכול מכל סיבה שהיא ובכל רגע נתון לפטר עובד רק כי הוא כעוס מעניין אחר או בגלל טעות קטנה ושולית במסגרת העבודה.
שימוע לפני פיטורים מחייב את המעסיק להמתין פרק זמן של יום או יומיים כדי שיחליט בצורה עניינית על פיטורים של עובד, וגם על מנת שיוכל לטעון בפני העובד בצורה ברורה את הסיבות לפיטורים שלו. מצד שני לעובד יש את הזכות להגן על עצמו ולהשמיע טיעונים שמנגד.
למרות התהליך ברוב המקרים המעסיק בוחר לפטר את העובד אך יש מקרים בהם טענות העובד בשימוע עוזרות לו לשמור על מקום העבודה שלו או לפחות לאפשר לו לתבוע את המעסיק להמשיך להעסיק אותו או לשלם לו פיצויים עקב פיטורים שאינם מוצדקים.
איך להתכונן לשימוע לפני פיטורים?
ראשית כל מומלץ תמיד לפנות לשירותי עורך דין לענייני עבודה כדי לקבל יעוץ משפטי שיעזור לעובד להגיע מוכן לשימוע. בין אם שכר עורך דין או לא, על העובד להגיע לשימוע עם טענות מוכנות מגובות בהוכחות או עדויות במידת האפשר. בעת קבלת הזימון מהמעסיק הוא גם מיודע מראש על הסיבות של המעסיק לפיטורים שלו. לפי כך יוכל להתכונן עם הוכחות ועדויות.
הוכחות יכולות להיות מכתבי ציון לשבח שקיבל מהמעסיק, מכתבי תודה של לקוחות, בונוסים שקיבל בזכות הצטיינות או תרומה חיובית לעבודה וכן הלאה. עדויות יכולות להיות כאלו של מנהל ישיר במקום העבודה, גם של מנהל לשעבר שכבר איננו עובד עוד וכדומה. כל אלו יחזקו את העובדה שהוא עובד שתורם למקום העבודה וצריכה להיות למעסיק סיבה מאוד טובה לפטר אותו.
עוד אפשרות היא לצרף חבר וועד עובדים של מקום העבודה או עורך דין דיני עבודה שאחד מהם יהיה נוכח בשימוע (ניתן לצרף אדם אחד לכל היותר). הם יכולים להיות שימושיים עבור העובד לאחר מכן במקרה ויפנה אל בית הדין לדיני עבודה בתביעה מול המעסיק.
מה קורה אם הוחלט על פיטורים של העובד?
עובד שלאחר השימוע מפוטר למרות כל הטענות שלו, יכול תמיד לפנות בתביעה לבית הדין לעבודה. הוא יכול לתבוע פיצויים מהמעסיק על פיטורים ללא סיבה מוצדקת או לחייב את המעסיק להמשיך להעסיק אותו במקום העבודה (עניין מורכב יותר).
חשוב לציין שכל מה שיעלה בדיון מול השופט יהיה מה שנטען במסגרת השימוע ולכן חשוב מאוד להציג בשימוע את כל מה שאפשרי להגנה על זכויות העובד כדי שיוכל לעשות בכך שימוש לאחר מכן לטובתו. כל זאת כמובן בליווי של עורך דין דיני עבודה שכבר יכול רשמית לייצג אותו בבית הדין לעבודה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש אשר מעניק ייעוץ משפטי בדיני עבודה באזור הצפון לעובדים ומעסיקים. אם אתם מחפשים עורך דין לענייני עבודה בקריות או עורך דין לענייני עבודה בחיפה – המשרד הוא הכתובת!