אחד הנושאים הסבוכים ביותר בתחום דיני מקרקעין הוא זה של פירוק שותפות במקרקעין. מדובר כאן על דבר שמזכיר גירושין במקרים רבים, עם אמוציות ומאבקים על כספים ונדל"ן. על כן חשוב לקבל יעוץ וליווי של עורך דין שמתמחה בכך ויכול לעזור לכם לגשת אל התהליך בדרך הנכונה והטובה ביותר עבורכם. על פירוק שותפות במאמר הבא.
עסקאות מקרקעין הן עסקאות בסכומים גדולים במרבית המקרים וכאשר הבעלים בקרקע או בנכס הם שותפים, לעתים הדבר מוביל לאי הבנות או הסכמות שמובילות למאבק על אותו מקרקעין ומכאן הדרך לפירוק שותפות קצרה.
לעתים כמובן הדבר ייעשה מתוך הסכמה והבנה בין הצדדים והתהליך יהיה מהיר ויעיל. כאן תפקידם של עורכי דין המלווים את התהליך יהיה קצר וממוקד. הבעיה מתחילה, כמו במקרים של גירושין, כאשר אין מדובר על הסכמה בין הצדדים ואז עורכי דין מעורבים הרבה יותר בנושא במטרה לייצג את הצד שלהם בדרך הטובה ביותר בפירוק.
מהו פירוק שיתוף במקרקעין?
ראשית כל חשוב להבין מהו המונח הזה של פירוק שיתוף במקרקעין. מדובר על שותפות במקרקעין של שני אנשים או יותר שרכשו את המקרקעין יחדיו (חברים, זרים או בני זוג), קיבלו אותה בירושה או כמתנה. כעת אחד מהם מעוניין למכור את חלקו במקרקעין או לרכוש את חלקו של הצד השני ואילו מהצד השני אין רצון זהה או שאין הסכמות לגבי שווי המקרקעין.
פירוק שיתוף במקרקעין יכול להתנהל בכמה דרכים כאשר על זו של פירוק בהסכמה כבר תיארנו קודם לכן. כאשר אין את אותה ההסכמה יפנה עורך דין מקרקעין מטעמו של אחד הצדדים לבית המשפט ויבקש פירוק מקרקעין באחת הדרכים הבאות:
- פירוק בעין – פירוק שכזה אפשרי רק כאשר מדובר בקרקע או נכס שמבחינה תכנונית ניתן לחלק. כלומר אם יש מגרש של 100 מטר ומחלקים אותו 50 מטר לכל אחד מהצדדים זו חלוקה בעין. כמובן שאם מדובר על דירה הנושא סבוך יותר אך לעתים מדובר על בעלות של בניין משותף (מגורים או משרדים היינו הך). במקרה כזה לדוגמא יקבל האחד 3 דירות והשני 3 דירות.
- פירוק בדרך של מכירה – כאן זה די ברור יותר. מוכרים את הנכס במחיר שמוסכם על הצדדים (על ידי שמאי או בית המשפט במידה ואין הסכמה) ומחלקים את הכסף בניהם. לעתים הדבר פחות כלכלי כי סכום המכירה יהיה נמוך יחסית עכב הסיטואציה בה נמצאים הצדדים והרצון שלהם למכור את הנכס כמה שיותר מהר.
יש דרכים נוספות על אלו לבצע פירוק שותפות במקרקעין אך אלו הנפוצות יותר והפחות מסובכות. המצבים היותר מורכבים הם כאשר מדובר על בני זוג שזו דירת המגורים שלהם ויש להם ילדים משותפים שחובה להבטיח להם מקום מגורים חלופי או כאשר אחד הצדדים נמצא בחובות ולכן הוא יותר לוחץ על פירוק השותפות הזאת ופוגע בכך בצד השני.
במידה ואתם חושבים על בקשת פירוק שותפות במקרקעין חשוב לקחת בחשבון גם את נושא במיסים שיש לשלם לרשויות השונות לאחר העסקה. על כן חובה לשכור עורך דין מיסוי מקרקעין שילווה אתכם לפני התהליך ויעזור לכם להגיע להחלטות הנכונות באשר לדרך ביצוע הפירוק.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד אביב גלמן, עורך דין מקרקעין בקריות, אשר מעניק מגוון רחב של שירותים משפטיים בעסקאות מקרקעין בפריסה ארצית.