הליכי פשיטת רגל הפכו הדרך הטובה ביותר עבור ישראלים רבים לצאת מחובות שנקלעו אליהם בתום לב. יש רבים וטובים שצברו חובות, נטלו הלוואות ועדיין לא עמדו בתשלומים. כעת הם חייבים לבנקים, חברות אשראי ונושים נוספים עשרות עד מאות אלפי שקלים. רפורמה חדשה בהליך פשיטת רגל בישראל מאפשרת לחלק מהם לבחור בדרך של הכרזה על פשיטת רגל כמוצא לכל הבעיות הללו. כמו בן שיש לכך יתרונות וחסרונות וכל מקרה לגופו.
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל הובילה בעלי חובות רבים לבחור בדרך של פתיחת הליך פשיטת רגל כמוצא אחרון למצבם הכלכלי הקשה. מכתבי האיום של עורכי דין, התערבות הוצאה לפועל ועיקולים הם לא דרך לחיים בריאים, ולכן רבים מבינים שאין להם פתרון אחר למצב הזה אלא להכריז על עצמם בתור פושטי רגל, ולהיכנס להליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
אחרים יבחרו לנסות להגיע להליך הסדר חובות מול הנושים השונים וכל מקרה לגופו על פי מצבו. רצוי כמובן לקבל ייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין פשיטות רגל בטרם מחליטים על צעדים מרחיקי לכת כאלו ואחרים. כמו בכל בחירה בחיים גם כאן יש יתרונות וחסרונות עבור החייב והנושה.
יתרונות וחסרונות של הליך פשיטת רגל לחייב
עבור חייב שנכנס לתוך הליך פשיטת רגל יש כמה יתרונות מרכזיים:
- ריכוז לתיק אחד – במסגרת הליך פשיטת רגל מרכזים לתיק אחד את כל ההליכים שמתנהלים נגד החייב. כל התביעות, העיקולים, צווי המאסר וכן הלאה. התהליכים מוקפאים במהלך ההליך ועד לסיומו. אין מרוץ נושים ואין הטרדות של החייב מעבר להליך עצמו המתנהל בבית המשפט.
- תאריך יעד – החייב יודע במסגרת ההליך מתי יוכל לקבל צו הפטר מבית המשפט. הפטר שכזה הוא אישור לכך שאין לו עוד חובות והוא חוזר לחיות ולהתנהל כאחד האדם. הכול כמובן בתנאי שבמהלך ההליך עמד בכל ההתחייבויות שלו לבית המשפט ושילם לנושים שלו את שנפסק לו במועד.
לצד היתרונות הללו יש גם חסרונות לחייב בעת הליך פשיטת רגל:
- סטיגמה שלילית – שמו הטוב של החייב נפגע וכעת יש לא מעט שידעו כי הוא פושט רגל, דבר שהוא בעל פגיעה משמעותית עבור רבים.
- מגבלות רבות – על החייב מוטלות מגבלות רבות בתקופה בה מתנהל ההליך. בין השאר מדובר על הגבלות ביציאה לחוץ לארץ, הכרזה כמוגבל בבנק ושימוש במזומן בלבד (אין אפשרות אשראי או צ'קים וכו') וגם להיות תחת ביקורת נאמן בית המשפט בכל רגע.
יתרונות וחסרונות של הליך פשיטת רגל לנושה
יש מספר יתרונות מרכזיים עבור הנושה בהליך פשיטת רגל:
- התחקות אחר נכסים – במסגרת הליך פשיטת רגל בודק נאמן בית המשפט לעומק את הנכסים שברשות החייב וגם כאלו אשר הועברו, אולי לא בתום לב, לפני תחילת ההליך. ההתחקות אחר כל הנכסים והכספים הללו חשובה ביותר בכל הנוגע לאפשרות החזר החובות של החייב.
- אי העדפת נושים – במסגרת בקשה לפשיטת רגל אין העדפת נושים ולכן ההחזר מתחלק בין כל הנושים גם הקטנים כמו הגדולים באופן שווה. בדרך זו יש יותר סיכוי לנושה "שולי" לראות החזר כלשהו.
מנגד, החיסרון העיקרי ביותר מצד הנושה הוא העובדה שסביר להניח שהוא לא יזכה לראות את כל החוב שלו חוזר אליו. במקרים רבים של הליך פשיטת רגל מדובר על החזר של אחוז מסוים מכלל החוב וגם זה פרוס לתשלומים רבים, לעתים על פני 3 שנים.
ההמלצה היא לפנות לקבלת ייעוץ וליווי משפטי של עורך דין פשיטת רגל כדי להבין טוב יותר את מצבכם לפני כל בקשה להליך פשיטת רגל או הסדרי חוב.