ישראלים רבים יותר מתמיד צוברים חובות שהם מתקשים לעמוד בהחזרים שלהם בשנים האחרונות. יוקר הדיור, יוקר המחייה, שערי הריבית שעולים בחדות, כל אלו מקשים על תשלום חובות וכדאי להכיר את האפשרויות החדשות שמעמיד לטובת חייבים חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקף לפני מספר שנים ומחולל מהפכה של ממש בכל הקשור לאפשרויות שעומדות בפני חייבים להגיע להסדרי חוב מול הנושים שלהם וגם להשתקם כלכלית מהמצב שהם נמצאים בו.
במשך שנים ארוכות האפשרויות היחידות שהיו למי שצברו חובות שאינם יכולים להחזיר היו לנסות להגיע להסכם של הסדר חובות עם הנושים שלהם או להגיש בקשה של פשיטת רגל של אדם פרטי על כל ההשלכות הקשות שמתלוות לכך.
החוק החדש יוצר מצב אחר בו גם ניתן לשלם חלק גדול מהחובות, לשמור על רמת חיים מכובדת ולצאת לדרך חדשה בסיום החזר החובות לנושים, על פי פסיקת בית המשפט.
איך מתנהלים במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
התהליך במסגרת החוק החדש כולל 4 משתתפים וכמה שלבים:
המשתתפים – האדם החייב, הנושים שלו, בית המשפט והנאמן שמטפל בהסדר.
- השלב הראשון בתהליך כולל בקשה מפורטת לבית המשפט לפתיחת ההליך כיוון שאין דרך טובה יותר לתשלום החובות. יש לעשות זאת רק באמצעות ליווי של עורך דין פשיטת רגל ולאחר בדיקת כל החלופות האפשריות כמובן. אם הבקשה מתקבלת היא תועבר לממונה על הליכי חדלות הפירעון וההליך יחל. ראשית כל ייעצרו כל הפעולות נגד החייב (הוצעה לפועל, עיקולים, מכתבי איום וכו'). לאחר מכן ימונה נאמן שייבחן את מצב החייב וינסה להגיע להסדר ריאלי עם הנושים.
- השלב השני הוא בדיקה של הנאמן לגבי יכולות ההחזר של החייב (נכסים, רכוש, הכנסה וכו') ובניית הסדר חובות שיאפשר לו לעמוד בו וגם להמשיך להתקיים ברמה מספקת. כעת יתקיימו ישיבות עם הנושים של החייב במטרה להגיע להסכמה שלהם על אופן החזר החובות שלו והיקפם. גם אם לא כל הנושים משתפים פעולה ומוכנים להסדר שמציעים להם, בית המשפט יכול לכפות את החלטתו וההסדר ייכנס לפועל.
- השלב השלישי הוא תשלומים של החייב לנושים שלו על פי מה שהחליט בית המשפט ותוך כדי הגבלות שונות שחלות עליו (תשלום במזומן בלבד, מגבלות יציאה לחו"ל וכו'). בסיום התהליך, אם החזיר את כל החובות שלו, הוא יקבל הפטר חוב ויוכל להיות נקי מכל חוב לנושים שלו ולצאת לדרך חדשה בחייו, לפחות מבחינה פיננסית.
הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי איננו קל לאף חייב וגם הנושים לא תמיד אוהבים כל כך אבל זאת הדרך הטובה ביותר במקרים רבים להחזיר חלק משמעותי יחסית מהחובות שנצברו, להמשיך לחיות ברמה מספקת לאורך התקופה של ההחזרים וגם להמשיך הלאה לאחר מכן.
חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל לפני שמחליטים על כניסה להליך הזה כיוון שלעתים יש חלופות אחרות שהם טובות יותר עבור חייב פרטי וכדאי שהוא יידע את כל האופציות הקיימות עבורו לפני שמחליטים החלטה כה משמעותית.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – עורך דין פשיטת רגל בצפון אשר מעניק ליווי, ייצוג וייעוץ משפטי בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בקריות – המשרד הוא הכתובת!