עריכת הסכם ממון היא דאגה לעתיד שלכם במקרה של גירושין ונועד כדי להגן על הזכויות של הצד האמיד יותר בנישואין. לא כולם יודעים את הדקויות השונות שקשורות לעניין עריכת הסכם ממון לפני נישואין, אחרי נישואין או במקרה של ידועים בציבור. על מנת לדעת יותר על הנושא ריכזנו עבורכם 7 טיפים מועילים.
המצב בישראל הוא של כמעט שליש מתגרשים ביחס למתחתנים חדשים מדי שנה. מדובר על נתון עגום שרק הולך ומחריף מדי שנה. המצב מביא לעליה חדה בפניות לצורך עריכת הסכם ממון לפני נישואין או אחריהם ואפילו יש עליה בביקוש של ידועים בציבור לערוך הסכם ממון שכזה.
הבעיה היא שהרוב אינם מבינים את המשמעויות של הסכם ממון אם נערך לפני נישואין או אחריהם, אם הוא בין ידועים בציבור ואם בכלל יש צורך בהסכם שכזה במערכת היחסים שלהם. על מנת לעזור כדאי לקרוא את הטיפים הבאים.
7 דברים שחשוב לדעת על הסכם ממון
- מהו הסכם ממון – ראשית כל כדאי להבין יותר לעומק מהו הסכם ממון. מדובר על חוזה משפטי שנועד להגן על הזכויות של הצד האמיד יותר במערכת יחסים במקרה של גירושין. ההגנה היא על רכוש, הון ונכסים שיש ברשותו וצבר אותם טרם הנישואין או אם אלו אמורים להגיע לידיו בעתיד בצורה של ירושה מהורים אמידים או אופציות, מניות וכן הלאה.
- מה כולל הסכם ממון – בעת גירושין יש חלוקת רכוש שווה בין הצדדים אלא אם הוחלט אחרת או אם קיים הסכם ממון בניהם. ההסכם נועד להגדיר מראש מה הרכוש (כולל כספים, מניות ונכסים) שיישארו בבעלות צד אחד בהסכם מכיוון שהיו ברשותו עוד קודם לכן, כיוון שהם הועברו לו בירושה וכן הלאה. בדרך זאת המשוואה כבר איננה חצי-חצי אלא מפרידה חלק מהרכוש בצורה ברורה לטובת אחד הצדדים, כאשר יש סיבה לכך. כמו כן מתייחסים לעניין מזונות אישה וילדים במקרה עתידי שכזה וכן הלאה.
- מתי עורכים הסכם ממון – הדרך הנפוצה והמקובלת ביותר היא עריכת הסכם ממון לפני נישואין. זה אולי לא נעים לבקש את הצד "החלש" יותר לחתום על כך, אבל זה גם מראה על חוזק הקשר הזוגי, ואמור להיות בהבנה שיש אפשרות עתידי לפרידה וכדאי לקבוע חלוקת רכוש צודקת שיש לתת עליה את הדעת מבעוד מועד. אופציה נוספת היא עריכת הסכם ממון אחרי נישואין, אך כאן מדובר על נושא מורכב ורגיש יותר ברוב המקרים. לרוב מדובר על ירושה גדולה שאמור לקבל אחד הצדדים או אם יש אופציות או חסכונות גדולים שהוא אמור להרוויח מהם והם בבעלותו עוד טרם הנישואין. בכל מצב מדובר על עניין מורכב יותר ולא תמיד מתקבל בהבנה של הצד השני.
- היכן עורכים הסכם ממון – ניתן לערוך הסכם ממון בין בני הזוג בצורה עצמאית אך מומלץ לפנות לעורך דין משפחה שמתמחה בכך ויודע לערוך את ההסכם בדרך הטובה ביותר מבחינה משפטית בהתאם למצבם של בני הזוג. לעתים הסכמים שנערכים עצמאית ללא עורך דין אינם קבילים בבית המשפט או יש בהם פתח לפרשנויות שונות שמובילות למאבק משפטי מיותר.
- איך הסכם ממון מקבל תוקף – כאשר עורכים הסכם ממון לפני נישואין אפשר לאמת אותו באמצעות נוטריון או בית המשפט לענייני משפחה. במקרה שההסכם נערך לאחר הנישואין אז תוקף משפטי יינתן לו רק באישור בית המשפט.
- הסכם ממון לידועים בציבור – הדבר אפשרי כמובן אך נקרא הסכם לחיים משותפים והוא משמש בתור הסכם ממון בין ידועים בציבור. הסכם זה מעט שונה מהרגיל ומותאם לאורח החיים שלהם. כמו כן יש חשיבות להגדרה בהסכם חיים משותפים מתי מוגר תחילת הקשר הזוגי ומה עושים במקרה של פרידה או מוות של אחד מהצדדים וכן הלאה.
- האם ניתן לשנות הסכם ממון –תמיד אפשר לבטל הסכם ממון באישור בית המשפט או לשנות אותו כדי שיהיה מעודכן למצב החיים הנוכחי של בני הזוג.
ההמלצה היא לערוך הסכם ממון לפני נישואין במקרה ויש הבדל מהותי של רכוש והון בין בני הזוג או כאשר אחד מהם צפוי לרשת רכוש או הון רב בעתיד הקרוב. בכל מצב אחר כדאי להמשיך את החיים ללא הסכם ממון.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ערן דוידי – עורך דין משפחה בצפון אשר מעניק ליווי בעריכת הסכמי ממון בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין משפחה בקריות או עורך דין משפחה בחיפה – אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום לשיחת ייעוץ ראשונית, ללא כל התחייבות.